Flyvervej 10, 4750 Lundby

Grønt iværksætteri

AVNØ OASIS

– grønt iværksætteri

"Vi skal bevæge os ud over bæredygtighed og til regenerering af alle former for kapital. Regenerative systemer er en aktiv opbygning af liv, kompleksitet og mangfoldighed. De opretter fundamentet og potentialet i, hvad mennesker opfatter og oplever som 'rigdom'." Ethan Roland og Gregory Landua (2013: 15-16)

Hvert år passerer 14.000 biler os, på deres vej frem og tilbage fra Naturcentret for enden af vejen. Da der pt. ikke er nogen steder, de kan spise eller sove, (bortset fra et par offentlige shelter en gåtur på små 2 km væk), åbner der en mulighed sig for medlemmer af Oasis-samfundet.

Virksomheder, der er på linje med Oasis’ visioner og værdier og lokalplanens juridiske begrænsninger, er meget velkomne. En virksomhed kan startes/drives af én person eller flere personer.

Indtil vores lokalplan er godkendt, drives virksomheder som separate økonomiske enheder med hver deres bankkonto og separate poster under CVR i Vitalitetsfonden.

 • Hver virksomhed har sit eget budget og skaber deres egen politik omkring indkomstfordeling, udgifter, frivilligt arbejde, løn osv. og har adgang til støtte fra vores virksomhedskonsulent.

 • Virksomheder betaler Oasis-samfundet for kost og logi til frivillige, medarbejdere, medejere og andre mennesker, der ikke er medlemmer af Oasis-samfundet.

Hvilke virksomheder forventer vi vil være mulige?

Regenerative virksomheder sikrer hele projektets levetid, ved at levere produkter og skabe en indtægtskilde for os og højskolen. Kombinationen af regenerative virksomheder og højskole giver undervisere, der sætter handling bag deres ord og arbejder som inkubator for nystartede virksomheder. Når produktionerne vokser ud over vores eget forbrug, bliver de sandsynligvis nødt til at flytte virksomheden til et andet sted i lokalområdet, da vi ingen mulighed har for at bygge til,.

 • Udendørs dyrkning: grøntsager, rodfrugter, korn, bønner, bær, urter, frugter …
 • Indendørs dyrkning: Microgrønt, Svampe.
 • Fermenterede/tørrede fødevarer: surkål, miso, tempeh osv. Te, urter osv.
 • Høns, ænder, æg.
 • Tanghøst og fiskeri
 • Madskov, vild mad, urter.
 • Biprodukter
 • Tøjproduktion af genbrugstøj
 • Naturlige produkter til personlig pleje
 • Stearinlys
 • Fremstilling af sæbe
 • Møbelrenovering
 • Vej salg – sælger vores produkter til beboere, studerende, turister og lokale folk til støtte for højskolen.
 • Små liberale erhverv, såsom forskellige grønne konsulenter, designere, kunstnere, facilitatorer og trænere.
 • Kontor for folk, der arbejder hjemmefra.

Hvad er regenerativ iværksætteri?

Multi-kapital overflod som en ny model for virksomheder

Det er ikke længere acceptabelt at skabe økonomisk profit ved at udnytte den vores levende natur, til lands eller til vands.

Definition

»En Regenerativ virksomhed« kan defineres som "et projekt, der proaktivt vokser og dyrker de grundlæggende puljer af social, kulturel, åndelig og levende kapital ved at levere varer og tjenesteydelser på en måde, der skaber positive gevinster for systemet som helhed".

We consciously choose how we use/ gather/ store/ share/ flow/ exchange/ cultivate/ create/ generate/ focus on different types of capital.

Principper for regenerative virksomheder

Vi skelner klart mellem degenerative, bæredygtige og regenerative systemer.

Nogle principper vi følger

 1. Efterligning af levende systemer, ved at følge klart definerede principper for økosystemer.
 2. At være en integreret del af levende systemer, opbygge levende kapital gennem alle processer.
 3. I samarbejde med andre virksomheder: Dannelse af bevidste virksomheds-økologier.
 4. Fokuser på kvalitet i stedet for kvantitet ved hjælp af kanter og forbindelser.
 5. Høst ikke rødderne, men kun frugten af ‘produktionstræet’.
 6. Stil spørgsmålet: Hvordan kan vores forbindelse med systemet vi høster fra, på længere sigt, få integriteten, modstandsdygtigheden og levedygtigheden til at voksen hos disse mennesker og dette sted?
 7. En forretningsmodel der har en fair deling, der anerkender og integrerer grundlæggere, producenter, medarbejdere, kunder og investorer
 8. Støtte den personlige udvikling hos alle de, der er involveret i en regenerativ virksomhed

Hvilken model vil vinde i et langt løb?